Fakturatjänst – fakturaköp eller factoring?

Vad är factoring och fakturaköp?

Fördelen med att sälja dina fakturor är att du frigör kapital när du säljer fakturorna. Vid factoring belånar man fakturorna medan fakturaköp innebär att fakturabolaget köper fakturan och betalar pengar till ditt konto. Det finns även med factoring med regress som innebär att en såld faktura som inte blivit betald köps tillbaka av företaget efter ett visst antal avtalade dagar. Om du belånar fakturorna så ligger belåningsgraden kring 70%.

Factoring och fakturabolag kan hjälpa dig att hålla verksamheten flytande medan du väntar på betalning från kunder och du minskar kreditrisken. Tjänster som fakturaköp innebär att du som företagare får mer rörelsekapital och du kan öka upp din likviditet istället för att vänta sedvanliga 30 dagar eller ända upp till 90 dagar innan du får betalt.

Factoring är när ett företag säljer kundfordringar till ett finansbolag för att få en andel av det totala beloppet  i kontanter vilket kan täcka löpande kostnader i näringsverksamheten. Factoring passar bäst B2B företag.

Att få ett bra pris när du säljer dina fakturor

Olika företag ger dig olika betalt för fakturor. Den som säljer fakturor bör ge en  rättvis bild av företaget och de kunder som man skickat fakturor vilket innebär att  du  får en högre värdering. Det är bäst med kreditvärdiga kunder eftersom finansbolagen kontrollerar kreditvärdigheten.

Factoringavtalet

Det finns flera villkor i factoring avtalet.

  • Låneränta: det som företaget betalar för att använda lånebeloppet. Den räknas på liknande sätt som företagskontokredit
  • Belåningsgrad: hur stor % av de belånade fakturorna som du kan ha i skuld
  • Limiten; vilket är det högsta belopp ditt företag får ha i skuld till factoringbolaget.

Fakturabolag och factoring företag som köper faktura

Tyvärr är det rätt svårt att ta sig igenom hur avtalen ser ut eftersom det varierar på hur pass kreditvärdiga bolagen som fakturan är utställd på. Dessutom tar en del av företagen ut dolda avgifter. Internationellt finns det företag som Marketinvoice  där företag kan få pengar direkt för sina fakturor. Det tar 15 minuter att sälja sina fakturor online. Det har börjat dyka upp liknade fakturatjänster i Sverige som konkurrerar med traditionella faktoringtjänster. Där köparna av fakturorna är hedgefonder och investmentbolag.

Fakturabolag Hur mycket får du Övrigt
Invoice.se upp till 99% av fakturabeloppet
Fakturabörsen upp till 99% av fakturabeloppet. Du kan lägga upp dina fakturor och sälja dem till högstbjudande. Ägs av Schibstedt (stort mediabolag)
Fakturum upp till 98,6% av din faktura Ägs till viss del av Bonnier dvs samarbete med DI.
SveaEkonomi upp till 98% av din faktura direkt.
Fakturino
Resursbank ingen prisuppgift
Eurofinans ingen prisuppgift
Prioritet Finans ingen prisuppgift
Solidum ingen prisuppgift
Payex ingen prisuppgift
Ikanobank ingen prisuppgift
Arvato ingen prisuppgift
Alunda Finans ingen prisuppgift
Amfa Finans ingen prisuppgift
Intrum Justitia ingen prisuppgift
Promentor Finans ingen prisuppgift
Asken Finans ingen prisuppgift
Marginalen Bank ingen prisuppgift
Northmill ingen prisuppgift

Fakturatjänster går oftast till så här:

1. Du skickar orginalfakturan på fakturadagen som en pdf kopia och bestämmer ett lägsta accept pris.
2. Fakturabolaget gör en kreditbedömning av fakturan och kontrollerar fakturamottagaren – i vissa fall avböjer de att ta över fakturan.
3. Om det är en auktion på fakturan så börjar auktionen och de finansiella aktörerna bjuder i realtid och köper fakturan.
3. Fakturabolaget betalar ut pengar till ditt konto efter att fakuran är såld. ofta inom 24 timmar
4. Fakturabolaget kräver kunden på pengar och sköter all administration gällande faktureringen och påminnelser mm. Du slipper komma i kontakt med köparna.

Olika typer av fakturaköp och tjänster som innebär att du kan minska kreditrisken

  • Fakturaköp med eller utan regress. Med regress innebär att fakturautställaren tar kreditrisken tills att fakturan är betald.
  • Fakturabelåning: ofta belåning kring 80% av fakturabeloppet där man använder kundfordringar som säkerhet för ett kortfristigt lån
  • Fakturaservice: att man låter en fakturaföretag sköta hela reskontran med faktureringen och betalningspåminnelser
  • Kreditupplysningstjänster och kreditkontroll: en del gör kreditupplysningskontrollen och tar kreditrisken vilket innebär att du som säljer får ett lägre belopp
  • Kostnad för fakturaköp