Faktura – om fakturor och fakturaprogram

En faktura är ett dokument som utfärdats av en säljare till en köpare som beskriver och kvantifierar de sålda objekten, de visar leveransdatum, transportsätt, priser och rabatter samt leverans- och betalningsvillkor.

Att fakturera är en förutsättning när du som företag säljer produkter eller tjänster och många redovisningsföretag erbjuder det som en tjänst medan andra vill sköta faktureringen själva. Svensk lagstiftning reglerar hur en faktura ska se ut och det är något som även skattemyndigheten har synpunkter kring.

Det finns två metoder som används vid faktureringar dessa är faktureringsmetoden och kontantmetoden där kontantmetoden är en något förenklad metod som bara får användas för mindre företag och föreningar under ett visst antal basbelopp. En faktura kallas även köpebrev eller köpeavtal.

Fakturaprogram och elektronisk fakturahantering

Många använder pappersfakturor men trenden går mot att företag hanterar fakturor digital i molnet. Det vanligaste är att man använder ett bokföringsprogram men det finns mängder av olika fakturaprogram som du kan använda på nätet. Exempelvis e-faktura som gör att du får betalning direkt till din Internetbank och faktura24.se där du kan fakturera online.

Exempel på faktureringsprogram:

  • Frifaktura – skapa gratis faktura på nätet
  • Firmabok gratis att ladda ner
  • Ja Inkassofaktureringsprogram gratis att skapa egna fakturor med din logotyp
  • Faktura24 gratis under testperioden
  • Zervant – är ett online faktureringsprogram som är speciellt utvecklat för små företagare som enskilda firmor där du kan få kompletterande bokföringsunderlag.

Fler internationella fakturaprogram som är gratis att använda:

 

Fakturamallar i Excel

Det finns en enkel fakturamall i excel att ladda ner från Microsoft här. Den här fakturamallen kan du använda för enklare betalningsunderlag vid försäljning av varor och tjänster. Om du vill använda ROT eller RUT bör du använda en annan fakturamall.

Att fakturera utan att ha ett företag

Det har dykt upp företag som gör det möjligt att fakturera utan att ha ett företag exempelvis om du frilansar. Exempel på företag Kinta ekonomi

Bluffakturor och hur du bestrider en faktura

Under sommaren och semestern är det vanligt med påhittade bluffakturor och det kan vara bra att ha processer kring vilka som är godkända leverantörer. De fakturor som inte finns med på listan accepteras inte.
Läs mer hur du bestrider en faktura.

Fakturaföretag

Fakturaalternativ i webbshoppar
Om du har en webbshop finns det olika betalningslösningar som hanterar fakturor.Det finns flera olika faktura lösningar Andra faktureringsbolag är Payer, Payex, Payson och Svea Webpay. Klarna har fått mycket kritik hur de hanterar inkassokrav då de även äger inkassobolag som skickat ut kravbreven väldigt fort och det finns säkert många som bojkottar att köpa via Klarna.

Fakturaköp och fakturabelåning – om du vill sälja en faktura eller belåna en faktura och frigöra kapital

En metod att snabbt få pengar till företaget är att sälja fakturan vidare till ett factoringbolag. Beroende på kreditvärdigheten på fakturan får du olika betalt. Vanligtvis tar bolagen betalt i en procentuell andel. Desto högre kreditvärdighet desto mer betalt och ifall företaget som fakturan är utsatt på har låg kreditvärdighet tar fakturabolagen mer betalt. Läs mer om fakturaköp.

En faktura (verifikation) ska innehålla

Bokföringslagen innehåller uppgifter vad en faktura ska innehålla för att räknas som en verifikation. Även momslagen reglerar vilka uppgifter som måste finnas som affärshändelsen, fakturanummer mm
Läs mer